Äppelpajkakor!

Söt variant på äppelpaj! Skönt amerikansk fylld med äpple, citron, kanel och muscovadosocker. Och himla roliga att baka! 
 
 
Detta blir ca 30 st 
 
Fyllning:
4 svenska äpplen
Saft av 1/2 citron
2 msk smör
4 msk muscovadosocker
2 tsk kanel
 
Pajdeg:
7,5 dl vetemjöl
1 dl maizena
2 dl socker
1,5 tsk bakpulver
100 g rumsvarmt smör
2 st ägg
2 äggulor
1 msk vatten
 
Pensling & garnering: 
1 ägg
1 tsk vatten
florsocker
 
Skala och kärna ur äpplena och skär dem i små bitar. Lägg dem i en skål, pressa citronsaft över och blanda runt. Stek sedan äpplena mjuka i smör, muscovadosocker och kanel. Lägg på en tallrik och låt svalna. 
 
Sätt ugnen på 225º 
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt smör, ägg och vatten och arbeta ihop till en deg. Dela degen i två delar och lägg den ena på ett mjölat bakbord. Kavla ut degen knappt 5 mm tjock. Stansa ut kakor, ca 6 cm i diameter och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Det ska bli ca 30 st. 
Kavla ut nästa deg och stansa ut kakor, 5 mm större i diameter.  Lägg en sked fyllning på varje kaka på plåtarna och lägg sedan de större kakorna över. Tryck med en gaffel längs kanterna och gör några hål mitt på. Pensla med  ägg uppvispat med vatten. 
Grädda i ca 20 min. Pudra med florsocker innan servering. 
 
Riktiga små godbitar som passar utmärkt till en kopp kaffe. Vaniljsås behövs inte, om man nu inte är väldigt sugen på det. Men förlåt, det bara går inte att ta bara en... 
 
 
Visst är de söta? :D 
 
 
 
 
 
 
Upp