Nyponmarmelad

Här kommer ett helt fantastiskt recept, som ni bara måste prova om ni hittar nypon. Det är SÅ gott! Otippat, men asså vilken höjdare. :D E och svärmor åt upp en stor burk på mindre än en vecka... 
 
 Ca 1 liter färska nypon
1 svenskt äpple
1 vaniljstång
1 kanelstång
1 citron, saft + skal
1 dl råsocker
2 dl syltsocker
Vatten 2 - 5 dl
 
Skölj och rensa nyponen. Kärnorna behöver inte tas bort, det är ju så himla pilligt... Skala och tärna äpplet. Lägg allt i en kastrull tillsammans med vaniljstång (delad och fröna iskrapade i kastrullen), kanelstång, citron och lite vatten. Sjud upp nyponen, det kan behövas extra vatten för att det inte ska brännas i botten. 
När nyponen är mjuka och de har kokat lätt i ca 10 - 15 min, mixas allt med stavmixer, noga. Tillsätt därheter tillräckligt med vatten för att krämen  ska bli tillräckligt flytande för att den ska kunna silas. Det ska ju dock inte rinna om den. Sila bort kärnorna, vanlijstången, kanelen. Häll tillbaka i kastrullen, koka upp och tillsätt sockret. Koka försiktigt i ca 5 min. Ta av från plattan och häll upp i syltburkar. Låt svalna. 
 
Känn sedan lyckan över att ha några sådana burkar i kylen... 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Hanna Karlsson:

Vad gott det låter!

#2 - - Lowa:

Vilket bra recept! Älskar nypon

Svar: Tack! Det är verkligen jättegott, testa! :D
Moa Persson

Upp