Hjortronsylt

 
Idag har jag och faster varit på guldjakt! Och visst fanns det hjortron, många! Dock på gränsen till övermogna, ska nog försöka gå tillbaka imorgon och ta de sista innan det är för sent. Jag hittade dessutom ett jordgetingbo. Såg det inte och klev rakt i det. Det blev 3 stick, varav ett på halsen vilket gjorde mig smått nervös... Men det gick bra, det gör ju bara sjukt ont! Gör ont fortfarande, även om det är mer än 10 timmar sedan nu. Ajaj... 
 
Hur som helst så har jag kokat sylt på bären. Så gott och så lyxigt! Så om ni har bär i närheten, ut och plocka! Det är mycket syra i bären så de håller länge om man häller upp på burkar på rätt sätt. Perfekt om man vill lyxa till våfflorna, eller ha till ostkakan. Och att värma lite sylt och hälla på vaniljglass... jisses va gott! 
 
 
När man gör hjortronsylt ska man använda en våg, väg bären och väg sedan upp hälften så mycket socker. Jag använder hälften syltsocker och hälften vanligt strösocker. Om man vill ha den rinnigare använder man bara strösocker, vill man ha den fastare, endast syltsocker. Jag tycker att en blandning ger bäst konsistens. 
 
Jag fick ihop 800 g hjortron, vilka jag rensade noga och blandade med 200 g strösocker och 200 g syltsocker i en kastrull. Där fick de vila och safta till sig i ca 1 timme. Därefter kokade jag långsamt upp röran på svag värme, kokade den sedan ordentligt under omrörning i 2-3 min. Se till att den inte bränns i botten! Jag lät den sedan svalna något och hällde upp den på väl rengjorda burkar och förslöt med lock medan sylten fortfarande var varm. Detta för att få en koserveringseffekt. Se till att locket har en plastad insida, så att det inte är ren metall som kommer närmast sylten. Annars finns en risk att metallen oxiderar pga att sylten har så mycket syra i sig, och det lämnar ett svart lager längst upp. 
 
Lycka till! 
 
 
 
Upp