Kanelbullens dag!

Äntligen! Oktober och kanelbullens dag, mm... Mitt studentkök tillåter tyvärr inte storbak, men sådär två plåtar bullar går fint. Så här kommer ett recept som blir ca 25 st och en lagom stor och lättarbetad deg. 
 
 Deg: 
75 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
1 krm salt
0,75 dl socker
1 tsk mald kardemumma
ca 7 dl mjöl 
 
Fyllning: 
75 g smör
0,5 dl socker
1-2 tsk kanel
 
Pensling och garnering: 
1 ägg
pärlsocker
ev hackad sötmandel 
 
Smält smöret och häll över mjölken. Värm till 37º.
Lös upp jästen i lite av vätskan och tillsätt sedan resten samt kardemumma, socker, och salt. 
Arbeta ner mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen tills den blir blank, smidig och släpper degbunkens kanter. Strö lite mjöl över ytan och och täck bunken med en bakduk. Jäst till dubbel storlek. 
 
Blanda rumsvarmt smör med kanel och socker, ställ åt sidan. 
 
Sätt ugnen på 250º. Arbeta degen någon minut och kavla ut degen till en rektangel. Bred ut fyllningen och rulla samman degen. Skär degen i ca 25 jämnstora bitar och lägg i bullformar med snittytan uppåt. Jäs i ca 30 min, eller till dubbel storlek. 
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och mandel. 
Grädda mitt i ugen 8 - 10 min. 
Avnjuts helst med ett glas kall mjölk. Ahh, så gott! 
 
 
Ha en underbar kanellbulledag! 
 
 
 
 
Upp