Paprika

 
Balkongodlingen fortsätter... 
 
Jag har ett litet tips på vad man kan göra både för sig själv och för miljön och det handlar om PAPRIKA. Visst är det gott? En riktigt saftig, röd paprika med massor av C - vitaminer...  Men faktum är att de är rikiga miljöbovar. Paprika som odlas i växthus året runt kräver enorma mängder energi och besprutas ofta med mycket bekämpningsmedel. Dessutom kostar röd paprika ganska mycket för studentplånboken. 
 
Som den paprikaälskare jag är så har jag planterat lite egna paprikor i köksfönstret. Fröna har jag fått från en saftig paprika jag köpte i frukthandeln på torget. Den kostade 10 kr, av den fick jag 25 fina frön. 
 
Jag lät fröna torka i ett par dagar och petade sedan ner dem knappt en cm i planteringsjord. 
Fuktig jord, plast med småhål i över och nu är det väntans tider... 
Hoppas det funkar, egenodlad paprika vore fantastiskt! Och att det går att få 25 nya plantor från en paprika känns ju riktigt miljösmart. Naturen är fantastiks! 
 
 
 
 
 

Nya fröer

 
Jag vet, det har redan spårat ur, men jag kunde inte låta bli... Det får inte plats mer i lägenheten, haha. Men ska börja ge bort lite chiliplantor för att få plats. Någon här som vill ha kanske? 
I vilket fall, jag kunde inte låta bli att inhandla frön till dehär suuupersöta djungelgurkorna! Ska försöka hålla mig till ett rimligt antal och se det som ett litet experiment. De hade varit himla kul att ha till salladen i sommar! Någon med erfarenhet av dem? Hur ska de skötas på bästa sätt? 
 
Det blir lite persilja också, det är ju så himla gott... 
 
 
 

Bananmuffins utan ägg och mjölk

 
Goda veganska muffins du kan äta med gott samvete! 
 
4 bananer
1 dl farinsocker
1/2 dl kokosolja
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
2 tsk bikarbonat
1 msk vaniljsocker
en nypa salt
 
Sätt ugnen på 175º
Mosa bananerna, gärna i en mixer.
Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en jämn smet. 
Klicka ut i 12 muffinsformar, gärna i muffinsplåt.
Grädda i mitten av ugnen i 16-18 min
 
Ett av mina favoritrecept som bakas om och om igen... :) 
 
 
Upp